Boka Kotorska

Boka Kotorska – najveći i najljepši zaliv Mediterana. Fjord koji čitavih 28 km zalazi u kopno, dočekuje svoje goste, turiste ljepotom svoja četiri unutrašnja zaliva: hercegnovskim, tivatskim, risanskim i kotorskim. Plijeni mirom svojih ostrva, Sv. Đorda, Gospe od Škrpjela, male Gospe…, starim gradovima u kojima je svaki korak hodanje kroz istoriju.

boka-kotorska

Nad tankom linijom obale nadvile su se visoke planine, štiteći Boku od surove klime sa śevera. Zbog toga Boka slovi za oazu mediteranske vegetacije – mimoza, palmi, agava, oleandera, kivija, nara… Dok je na njenim vrhovima snijeg, u podnožju u isto vreme cvjetaju ruže i mimoze.

cvijet-herceg-novi

Zaliv je prirodno podjeljen na četiri manja (hercegnovski, risanski, kotorski i tivatski). Kao biseri, po njegovoj obali nanizani su mali gradovi, riznice istorije, umjetnosti i ljepote. Herceg Novi je prvi koji će vas očarati ukoliko u Boku dolazite sa mora ili od Dubrovnika. Kotor je takođe stari pomorski i kulturni centar. Vijekovima su gradovi poput spomenutih bli raskrsnica trgovačkih puteva i pod jakim uticajem Mletačke i Dubrovačke Republike.

dobrota2

Mirne vode zaliva upotpunjuju čarobnu atmosferu fascinantne prirode natkriljene ćutljivim gromadama dinarskih planina koje se u njih ogledaju. Teško je odrediti kada je ljepši ovaj pejzaž: ljeti kada se okolne planine tope na suncu, a more dobije intenzivnu boju ultramarina ili zimi kada se snježne kape planina ogledaju u vodi, a na obali cvatu mirisni agrumi šireći svoj opojni miris na sve strane.

dobrota

Za cijelo područje Boke Kotorske, posmatrajući ga kao jednu cjelinu, može se reći da je priroda u svom stvaralaštvu bila izuzetno izdašna. Rijedak je slučaj da se na relativno manjoj površini i kraćoj vazdušnoj udaljenosti može sresti toliki kontrast reljefa od osiromašenih, skoro golih krečnjačkih površina u zaleđu, od listopadne – pa do vazda zelene vegetacije na priobalnom pojasu. U tom slikovitom stjecištu divnih panorama i brojnih pejzažnih kolorita izdiže se grandiozno delo prirode. Boka, ta “nevjesta Jadrana” našla je zavidno mjesto u djelima putopisaca, pjesnika i umjetnika.

3

Definitivno, teško je odoljeti čarima Boke Kotorske – „Nevjeste Jadrana, prekrivene nebom ko od plave svile, ljepše od svoje primorkinje vile…„, Boke što prkosi lepotom i vječitom inspiracijom.

kotorski-zaliv