Plaže u Herceg Novom

Plaže u Herceg Novom možemo podijeliti u dva odnosno tri tipa. U pitanju su plaže duž obalske linije Herceg Novoga i one „prekoputa“ na poluostrvu Luštici. Prve, nadalje, na osnovu dostupnosti, možemo podijeliti na gradske i prigradske. Ukupno, njih je peko 70 registrovanih a po tipu su pješčane, šljunkovite, betonske i stjenovite. Mnoge su i kombinacija dva ili čak tri tipa plaža.

Za svakog po nešto, moglo bi se reći. U Herceg Novom svako može pronaći plažu po svom ukusu ali, obzirom da ih je mnogo i da ih je nemoguće sve obići kako biste odlučili na kojoj ćete provesti „ostatak“ odmora, odlučili smo da vam pomognemo ovim kratkim pregledom i opisima svake plaže ponaosob.

Mnoge plaže Hrceg Novog poznate su pod više imena, što zvaničnih što nezvaničnih, toponimskih, komercijalnih, narodnih… Teško se snaći jednom turisti u ovolikoj zbrci. Trudili smo se da svakoj plaži spomenemo sva njena imena. Unapred se izvinjavamo što smo nekim plažama (za sada) posvetili više pažnje i teksta te ih, možda, na taj način favorizovali.

Plaže duž obalske linije Herceg Novog

Plaža Njivice – (Kraljičina plaža)

Ova plaža nalazi se na 4 km od Herceg Novog. Osim dva imena navedena u naslovu, mnogi je još nazivaju i Plaža hotela „Riviera“.  Mogli bismo je nazvati „kombinovanom“ plažom obzirom da je dijelom pješčana, dijelom stjenovita i dijelom betonska tako da, u zavisnosti za koji dio plaže se odlučite, uvijek imate drugačiji ugođaj ili doživljaj.

Krajnji deo ove plaže, na neki način izdvojen i pregrađen rezervisan je za naturiste. Nudistička plaža Njivice važi za jedinu takvu (registrovanu) na Hercegnovskom području te za najstariju plažu ove vrste u Crnoj Gori.

Plaža Njivice spada u red javnih plaža sa svom pratećom infrastrukturom.

Blatna plaža

Ovo je javna plaža. Nalazi se u Sutorini, udaljena oko 3 km od Herceg Novog. Osim što je najveća na Hercegnovskom području (površine 9000 m2), važi za plažu banjskog tipa. Pješčana je sa podlogom od naročito ljekovitog pijeska nalik blatu.

Plaža centra „Igalo“

Ovo je zvanična plaža Instituta „Dr Simo Milošević“. Javna je plaža, betonska, duga 150 m a površine je od 2.500 m2. Kompletno je opremljena.

Plaža hotela „Igalo“

Hotelska plaža. Betonska, površine 3.500 m2, kompletno opremljena.

Plaža Raffaello

Plaža Raffaello nalazi se u neposrednoj blizini budućeg JB apart&lounge objekta. Ova plaža važi za najbolju i najatraktivniju plažu u Herceg Novom. Nalazi se u dijelu grada koji se naziva Topla što joj je i pravo ime za razliku od komercijalnog pod kojim je poznatija. Nasuta je pijeskom, površine 3.000 m2, kompletno je uređena i opremljena.

„Milašinovića plaža“

Milašinovića plaža spada u red javnih plaža. Nalazi se na Toploj. Takođe, i ova plaža nalazi se u neposrednoj blizini našeg objekta. Pješčana je i površine 1.500 m2. Važi za jednu od ljepših na Hercegnovskom području.

„Plaža kod tunela“

Drugo ime za ovu plažu je „Lovćen“. Nalazi se, kao i većina plaža na ovom potezu, uz samo šetalište. Sa zapadne strane omeđena je grebenom kroz koji je probijen, nekada željezniki a sada pješački tunel. Na vrhu ovog grebena nalazi se statua „zamišljene đevojke“, kao spomen na đevojku koja se zbog nesrećne ljubavi odavde bacila u more. Zbog svih ovih detalja (šetalište, tunel, spomenik…) te zahvaljujući činjenici da je ova plaža izuzetno male površine, javna, bez plažnog mobilijara, djeluje vrlo slikovito i ušuškano. Kao gost Herceg Novoga, zasigurno ćete poželjeti da se bar jedanput odmorite i okupate na ovoj simpatičnoj plažici.

Plaža „Yachting club“

Ovo je druga najatraktivnja plaža Herceg Novog. Po nekim kriterijumima čak i najljepša. Karakteristična je po sitnom pijesku svijetle boje. Spada u red javnih i malih plaža.

plaza herceg novi

Plaža „Bijela vila“

Poznata je još i pod imenom „Boka“ po čuvenom istoimenom hotelu koji se nekada nalazio iznad ove plaže. Važila je, u to vrijeme i za glavno gradsko kupalište. Ovo je, zajedno sa plažom „Žalo“ najbliža plaža centru starog grada zbog čega je izuzetno popularna iako je betonska. Površine je od oko  1.000 m2.

Plaža „Žalo“

Plaža „Žalo“ se nalazi na Škveru, kontra od gradskog pristaništa sa njegove istične strane. Neki će reći da je ovo centralno mijesto od Herceg Novoga. Naročito je atraktivna zboh mnoštva slikovitih detalja kao što je monumentalni spomenik kralju Tvrtku, gradski top, mulo, šetalište Pet danica i tvrđava Forte Mare koja doslovno bdije nad samom plažom. Kupanje na Žalu je neka vrsta privilegije. Iako je plaža javna i svima dostupna, prilično je mala te je na mjestu na kojem se obično uputite na korzo a ne na kupanje. Obavezno se, bar jedanput, zaputite na kupanje na ovu plažu.

Plaža hotela „Plaža“

U pitanju je hotelska plaža istoimenog hotela „Plaža“ ali je javna, dostupna svima a ne samo hodtima hotela. Većim dijelom je betonska ali, i uprkos toj činjenici, spada u red ljepših plaža. Površine ke 3.600 m2, kompletno je opremljena neophodnom plažnom infrastrukturom.

„Ćorovića plaža“

Ćorovića plaža je javno gradsko kupalište pozicionirano uz samo gradsko šetalište. Nalazi se u blizini centra grada, škvera i gradske luke. Plaža je šljunkovito – pješčana. Duga je 120 m a površina joj je 2500 m2.

Plaža hotela „Perla“

Hotelska plaža, nalazi se na Savini – Herceg Novi, kombinacija je betonske i pješčane plaže, površine 1000 m2. Kompletno je opremljena.

Plaža „Fenix Montenegro“ Meljine

Ova plaža nalazi se u Meljinama, kombinacija je betonske i pješčane plaže, površine 1300 m2, kompletno opremljena.

Plaža Hotela „RR“ Meljine

Hotelska, betonska plaža. Dugačka 40 m, površine 400 m2. Kompletno je opremljena. Nalazi se u Meljinama.

Plaža „Zmijice“ Zelenika

Javna plaža. Dužine 150 m, površine 1200 m2. Srednje sitan pijesak, kompletno opremljena. Nalazi se u Zelenici.

Plaža „Milanović“ Kumbor

Javna plaža. Dužine 35 m, površine 140 m2. Betonska, kompletno opremljena. Nalazi se u Kumboru.

Gradska plaža Đenovići

Nalazi se u đenovićima. Javna je plaža, betonska, dugačka 270 m, površine 1210 m2, kompletno opremljena.

Plaža „Azzuro“ Bijela

Nalazi se u Bijeloj. Ujedno je i hotelska i javna plaža. Kombinacija je betonske i pješčane plaže. Spada u red manjih plaža površine 480 m2,

Gradska plaža Kamenari

Nalazi se u Kamenarima, 15 km od Herceg Novog a od grada do ove plaže kolima se stiže z oko 25 minuta. Plaža je javna gradska, betonska plaža. Duga 70 m, površine 200 m2.


 

Plaže na zalivskoj (Hercegnovskoj) strani poluostrva Luštica

Plaža „Žanjic“

O ovoj plaži detalno smo pisali u članku „Plaža Žanjice“ koga pepporučujemo da pogledate. Važi za ubjedljivo najbolju plažu Hercegnovskog područja po većini kriterijuma. Dostupna je brodicama koje u redovnim i kratkim intervalima saobraćaju iz gradske luke. Javna je plaža, kombinacija šljunka, pijeska i betona, površine 5.550 m2. Pravo ime joj je „Žanjic“ ali je mnogi nazivaju „Žanjice“ te joj se ovaj naziv ustalio.

Plaža „Porto“

Javna plaža. Nalazi se u uvali Žanjic, na poluostrvu Luštica. Kombinacija je šljunka i pijeska. Nosilac „Plave Zastavice“.

Plaža „Pirat“

Javna plaža. Plaža sa više denivelisanih platoa. Duga je 40 m, površine 700 m2. Kompletno opremljena. Nalazi se u uvali Žanjic prekoputa Herceg Novog.

Plaža „Mirište“

Javna plaža, nalazi se u uvali Mirište, uz Rt Arza, kombinacija je betona i pijeska, površine 2.000 m2, kompletno opremljena. Uz plažu je restoran i više barova. Definitivno spada u red najljepših plaža Hercegnovskog područja.

Plaža „Dobreč“

Plaža je izletničkog tipa, nalazi se na poluostrvu Luštica, pjeskovita sa kombinacijom šljunka. Dugačka je 70 m, a površina joj je 600 m2. Nosilac „Plave Zastavice“.